Illustratiepagina met Lap en Jip. Lap is uit stof gemaakt en Jip is in reliëf gedrukt.

Tactiel boek Leerweg 3D-2D

Het ontwerpen en de productie van het tactiele leesboek ‘Lap is weg’. Het verhaal is geschreven door Brenda Zwijnenburg (Koninklijke Visio) voor de jongste braille-leerlingen van 4–6 jaar, voor het onderwijsproject ‘Leerweg 3D-2D’. Als onderdeel van het totale ontwerp heeft Ann een 3D-pop van Lap en bijpassende 2D tactiele illustraties ontwikkeld. De pop, de tactiele illustraties en het verhaal in braille én grootletter vormen voor de kinderen één integrale manier om verbanden te leren leggen tussen 3D-voorwerpen en hun 2D-representatie. De kinderen worden, op een leuke manier, aangespoord om allerlei tactiel ruimtelijke vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen.

Dubbele pagina met links het verhaal in braille en rechts een tactiele illustratie van Jip.

Tactiele vormen

De uitdaging op ontwerpgebied lag bij het vertalen van de doelen (met name 3D-2D) naar geschikte tactiele vormen én de transitie binnen het boek van eenvoudig naar uitdagend. De complexiteit van de voelbare illustraties loopt stap voor stap op met het verhaal. Dit begint met eenvoudig handgemaakte vormen uit stof, vervolgens naar een tussenvorm van materialen en 2,5D print, naar de laatste en meest uitdagende illustratie die volledig in 2,5D is uitgevoerd.

Detail: voelbare illustratie van een speelgoeddoos, gemaakt uit verschillende materialen en met het woord 'open' in braille.
Omslag en rug van het boek met de titel in braille en een voelbare afbeelding van Lap.
Prototype testen: 3D-stofmodel van Lap en in exact dezelfde maat de bijbehorende 2D-illustratie van Lap.
Prototype testen: 3D lego pop van Jip naast de bijbehorende 2D-illustratie van Jip.