‘Voeljeleesboek’, serie voelboeken voor jonge braillelezers

Tom wil een hap

Dit is een levendig verhaal van een kleine jongen Bas en zijn speelse hond Tom die graag in dingen bijt: bloemen in de tuin, papa’s sok (voet en al), Toms bal, zijn jasje en zelfs zijn brailleboekje. Bas corrigeert Tom geduldig en beloont hem uiteindelijk met een bak hondenvoer.

Het boek wordt geleverd met Tom als handpop en ook een realistisch miniatuur 3D-model van een hond. Met behulp van de handpop kunnen de kinderen het verhaal naspelen, een hap uit alledaagse voorwerpen halen en daarbij gebruik maken van hun eigen ervaringen. Door dit soort interactie aan te moedigen, zullen de kinderen hopelijk een dieper begrip krijgen van de woorden die in het verhaal worden gebruikt. De illustraties tonen alleen Toms hoofd met telkens een ander voorwerp in zijn mond. Zijn hoofd is lichtjes gedraaid zodat beide ogen, neus en oren gemakkelijk kunnen worden gelokaliseerd. Voor kinderen die niet zo bekend zijn met een hond, kan het 3D-model worden gebruikt om een ​​beter begrip te krijgen van hoe een hond (in dit geval een Labrador) eruitziet door de fysieke kenmerken te identificeren en erover te praten.

Dit boek is gekozen als examenstof (Nederlandse Cito-examens). In het verleden werden kinderen getest met verhalen op ‘swell papier’. Nu kunnen de leerkrachten een echt boek gebruiken om braillevaardigheden en taalontwikkeling te toetsen.