‘Voeljeleesboek’, serie voelboeken voor jonge braillelezers

De kar van bas

Dit is een iets ingewikkelder verhaal met veel details voor kinderen, die verder zijn met het leren van braille. Het jongetje Bas maakt een houten karretje en er vervolgens kleine boodschappen mee doet: een sok naar zijn oom brengen, een verloren kat terugbrengen, een roos bezorgen, etc.

De kar wordt op elke illustratie op dezelfde manier herhaald. Naarmate het verhaal vordert, worden er verschillende objecten op de kar geplaatst. Het is geen verrassing dat dit boek wordt geleverd met een houten karretje waarmee de kinderen delen van het verhaal kunnen naspelen en ervaren wat het betekent om ‘aan het karretje te trekken’, ‘de bal in een doos te doen’ enzovoort.

Het verhaal is zorgvuldig geschreven om voorzetsels van plaatsen en richting te bevatten. Dit zijn concepten die een uitdaging kunnen zijn voor een visueel gehandicapt kind. Door interactie met de illustraties, bijvoorbeeld ‘een kaart met een bericht in braille uit de zak, op de wagen halen’, kan een kind beter begrijpen wat deze voorzetsels betekenen. Navigatietermen zijn vooral belangrijk voor kinderen die braille leren lezen. Ze moeten niet alleen de zes vaste posities in een braillecel begrijpen, maar ze moeten ook op een pagina kunnen navigeren.