‘Op weg naar braille’

Luisterversie

Om zeker te zijn dat het boek voor iedereen toegankelijk zou zijn is er tijdens het traject besloten om een luisterversie te maken. We wilden dit niet los van het boek (of digitaal op een site) maar onderdeel laten uitmaken van het ontwerp. In overleg met de drukker en binder zocht ik naar een duurzame en gebruiksvriendelijke manier om dit te doen.

Tactiele ontwerpoplossing

Van belang was dat dit praktisch en sterk moest zijn en bovendien rekening houden met (zeer)slechtziendheid; ik zocht naar een voelbare oplossing. Hiervoor heb ik verschillende ontwerpmodellen gemaakt en deze getest onder de doelgroep. Sommige oplossingen waren toch te visueel, bijvoorbeeld eenvoudige slits in het papier in combinatie met een vouwlijn – de CD’s werden letterlijk uit het papier gescheurd. Ook heb ik verschillende rosetjes geprobeerd maar die werkten niet altijd zo goed of ze kwamen los van het papier en bleven plakken aan de CD. Een duidelijke stansvorm, zoals vaak wordt gebruikt voor luisterboeken, werkte het beste. Dit heb ik met een extra flap achterin het omslag gedaan vanwege het braille op de voorkant. Hiervoor heb ik een stansvorm getekend en ook een plakvorm met uitsparing voor het dichtplakken van de flap.

Oorspronkelijk had ik een uitvouwbare pagina bedacht voor het alfabet maar dit heb ik later aangepast. Zoiets in combinatie met en CD-flap was niet alleen duur te brailleren (het kon alleen op de zetmachine en dan twee keer per vel) maar qua vorm onnodig ingewikkeld.

Daisy CD uit gestansde vorm halen.
Stansmes voor CD-flap.

Daisy CD

Voor het boek hadden we twee mogelijkheden: een audio CD of een Daisy CD. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Daisy CD vanwege de uitgebreide zoekstructuur en navigatiemogelijkheden. Op een Daisy Speler (draagbaar afspeel-apparaat voorzien van grote bedieningsknoppen) is het namelijk mogelijk om te bladeren in de tekst en direct naar hoofdstukken en paragraven te gaan. Ook is het mogelijk om bepaalde stukken tekst te markeren of bladwijzers toe te voegen. Een audio-CD kan ook bestaan uit aparte tracks (op een computer of CD speler als mp3 files) maar op een Daisy apparaat wordt dit als één audio-bestand gelezen, waardoor het niet mogelijk is om te navigeren.

In overleg met de andere werkgroepleden en de producent (CBB) heb ik een voorleesbestand gemaakt met hierin niet alleen de lopende tekst maar ook omschrijvingen van de foto’s en instructies voor de braille pagina’s. Verder heb ik de hoofdstuk en paragraafindeling aangegeven i.v.m. de trackverdeling.

Op weg naar braille bestellen

Op weg naar braille is te bestellen via de boekhandel of via bol.com.

  • ISBN 978-90-9031893-6
  • Prijs € 15,–
  • Vereniging Onbeperkt Lezen, Den Haag
  • Eerste druk, september 2014
  • Tweede herziene druk, juni 2019
Promotieflyer voor ‘Op weg naar braille’; gedrukte braille verwerkt in het ontwerp.