‘Op weg naar braille’

Bezoek aan papierfabriek

Als leuke spin-off heb ik tijdens een verblijf in Schotland een bezoek gebracht aan Stoneywood Fine Paper Mill van Arjo Wiggins, in Aberdeen. Hier wordt Olin gemaakt, die ik voor deel 1 heb gebruikt. Ik vond het bijzonder interessant om een kijkje te nemen bij een grote papierfabriek. Eddie Small, Technical Manager, liet mij verschillende onderdelen van het proces zien tijdens de rondleiding, die meer dan twee uur duurde.

Rondleiding Stoneywood Mill

Stoneywood ligt prachtig langs de river Don en bestaat uit een complex van oude en nieuwe gebouwen met allerlei wegen er doorheen. Ik wist alleen dat ik ‘sensible shoes’ moest dragen en kreeg verder ter plekke een veiligheidsvest en oordopjes. Veiligheid staat hoog op de agenda met overal speciale looppaden en vele waarschuwingsborden.

Als eerste zijn we langs de watermerken gegaan. Lange rijen ‘dandy rolls’ stonden bijna als decoratie tegen de oude muren van dit eeuwenoude gebouw. Een hele scala van nieuwe en oude dandy’s bij elkaar en natuurlijk ook het bekende Conqueror beeld. In bijzonder is er één watermerk goed bijgebleven, een zeer gedetaileerde portret van Winston Churchill. Het beeld was embossed (soldered into the dandy), een techniek die complexe schaduwen mogelijk maakt (multi-tonal); anders dan de electrotype watermerken (constant tone).

Daarna gingen we verder naar een serie grote gebouwen om het hele proces van pulp naar papier te bekijken. Onderweg kreeg ik deskundig uitleg over al die verschillende stappen. Werkelijk fascinerend en indrukwekkend om te zien hoe groot, nat en lawaaiig het proces is en hoeveel aandacht er wordt besteed aan het behalen van een constante papierkwaliteit, zeker gezien het feit dat er zo veel wisselende factoren zijn. Vervolgens gingen we naar een ander gebouw om het coating-proces te zien. Op een gegeven moment stond ik naast gigantisch rollen (webs) van metalic coated papier, één daarvan had ik voor een braille boekenlegger gebruikt. Als laatste kwamen we langs de afwerkingmachines waar keurige stapels papier, waaronder Olin, worden ingepakt. Klaar voor wereldwijd gebruik.