Ontwerp boek ‘Op weg naar braille’

Ann M. Conefrey, ,

Met veel enthousiasme en passie heb ik gewerkt aan het ontwikkelen van het boek ‘Op weg naar braille’, een kennismaking met braille voor volwassenen. Ik wist dat het een uitdagend en interessant project zou zijn en heb vanaf het begin alles gedocumenteerd. Mijn betrokkenheid is vooral te danken aan mijn dochter want door haar weet ik hoe belangrijk en onmisbaar braille is.

Affiniteit met braille

Hoe moet je als ontwerper een boek over braille ontwerpen? Mijn dochter is blind en toen zij als jong kind braille leerde heb ik ook een cursus gevolgd, om haar hierin te kunnen steunen. Eigenlijk ben ik altijd bezig geweest met braille en het tastbaar maken van informatie, eerst in de vorm van eenvoudige voelboekjes en brailleboekjes en later met het ontwikkelen van een ondersteunend communicatiesysteem voor gebruik op school en thuis. Pas in de afgelopen drie jaar ben ik actief bezig geweest om die ervaring en kennis op een professionele manier te combineren met mijn werk als grafisch ontwerper.

VOL Werkgroep Braille Educatie

Het project is tot leven geroepen door de VOL Werkgroep Braille Educatie, waar ik ook deel van uitmaak. De Vereniging Onbeperkt Lezen (voorheen NLBB) zet zich in voor mensen die afhankelijk zijn van een aangepaste manier van lezen. Het idee was om een publicatie te maken over braille, specifiek voor volwassenen die zeerslechtziend of blind worden. Informatie over braille is namelijk erg versnippert en een dergelijke publicatie was er niet. Het zou antwoorden geven op allerlei vragen over braille zoals, ‘wat is het, wat kan ik ermee doen, is het moeilijk om te leren, kan je het gebruiken op een computer?’ enzovoort.