Braille educatie en promotie

Ann M. Conefrey, ,

Sinds 2013 maak ik deel uit van de Werkgroep Braille Educatie en Braille Promotie van de Vereniging Onbeperkt Lezen. Als actief lid kan ik mijn ervaring en kennis op het gebied van visuele beperkingen en braille combineren met mijn achtergrond als grafisch ontwerper. Op deze manier draag ik bij aan de bewustwording van het belang van braille voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking.

Ontwerpen met braille

Wanneer mogelijk integreer ik braille in mijn ontwerpen. Heel bewust gebruik ik ‘echte braille’ (tactiel leesbaar Grade 1 braille), omdat dit een directe boodschap draagt, namelijk dat braille net zo belangrijk is voor blinden als gedrukte tekst is voor zienden. Ik kan een wereld zonder woorden (gedrukt of digitaal) niet voorstellen. Evenmin een wereld zonder kleur, patronen of enige vorm van beelden, juist omdat onze wereld zo visueel rijk is.

… braille net zo belangrijk is voor blinden als gedrukte tekst is voor zienden.

Ann
Voorkant promotie kaartje, ‘braille is onmisbaar’, waarin braille geïntegreerd is in het ontwerp; de letter ‘i’ in de gedrukte boodschap wordt vervangen door braille.

Herkenbare en toegankelijke ontwerpen

De verschillende promotionele en educatieve uitgaven, die ik als lid van VOL heb ontworpen bevatten herkenbare ontwerp elementen. Het meest opvallende element is het gebruik van de kleuren van de regenboog, hetzij in stroken of blokjes. Die staan symbool voor positiviteit en verandering en verwijzen naar het spectrum van het licht, ‘het zien’ (gebruikt in het originele logo van Apple). Hiernaast gebruik ik donker blauw als steunkleur. Vanwege de doelgroep besteed ik veel aandacht aan de leesbaarheid en een overzichtelijke indeling. In veel gevallen gebruik ik braille of verwijs ik hierna in het onderliggende stramien of in de typografie, bijvoorbeeld door het gebruik van een monospaced lettertype, zoals bijvoorbeeld ‘Courier’.

De Vereniging Onbeperkt Lezen (voorheen NLBB) zet zich in voor mensen die afhankelijk zijn van een aangepaste manier van lezen.

Ik ben in Birmingham (UK) opgegroeid en maakte regelmatige bezoeken aan de Birmingham Museum and Art Gallery. Als kind kan ik me herinneren zeer onder de indruk te zijn van de collectie schilderijen van de Pre Rafaelite kunstenaars, in het bijzonder ‘The Blind Girl’ van John Everett Millais, 1856.

‘The Blind Girl’ van John Everett Millais, 1856.