Meer tactiele boeken!

Dit was een prachtig en tegelijkertijd uitdagend ontwerp project met strikte educatieve vereisten, een vast budget voor alle zes boeken en vele technische uitdagingen. Ik vond het vooral leuk en leerzaam om nauw samen te werken met de leraren van Visio en de kinderen die directe feedback gaven tijdens het ontwerpproces. Dit heeft mij geholpen om een evenwicht te vinden tussen functionaliteit en esthetiek met als doel het ontwerpen en produceren van tactiele kinderboeken van hoge kwaliteit.

Docenten van de Visio-school Rotterdam die de verhalen schreven. Bovenste rij, van links naar rechts: Anneke Blok, Marion Brillemans, Marianne van der Vinne, Ingrid Stekelenburg. Onderste rij, links Gyntha Goertz en rechts Ann Conefrey (ik).

Het is de eerste keer dat een dergelijk ambitieus project in Nederland is uitgevoerd; ook voor mij een nieuwe uitdaging. Naast het ontwerpproces, heb ik de productie geleid en een werkwijze ontwikkeld, die hopelijk in de toekomst zal leiden tot meer voelbare boeken. Om dit project te realiseren heb ik nauw samengewerkt met de Visio School in Rotterdam. Het project is samen met Dedicon gemaakt en ondersteund door Stichting Novum.

Het is een grote eer om te worden beloond met een Typhlo & Tactus-prijs. In 2019 waren er 61 inzendingen uit 18 landen.

Het doel van Typhlo & Tactus: meer tastbare geïllustreerde boeken, beter in kwaliteit, tactiel efficiënter, voor alle visueel gehandicapte kinderen.

Typhlo & Tactus, www.tactus.org
Gyntha Goertz (links) en Ann M. Conefrey ontvangen de tweede prijs voor ‘Dag Spin’ in de internationale wedstrijd Typhlo & Tactus.